DV på barrikaderne i March for Science

Lørdag den 22 april var Danske Videnskabsjournalister på barrikaderne for at demonstrere for at samfundet skal tage viden og videnskaben mere alvorligt

March for Science 22. april 2017. Foto Christine Heller del Riego

Marchen udspringer oprindelig af en protest imod den Amerikanske Præsident Donald Trumps negligering af viden om menneskabte klimaændringer, miljøforhold, og manglende vilje til at udnævne en rådgiver for videnskab til sit kabinet. Ideen om en March For Science spredte sig hurtigt fra den oprindeligt planlagte march i Washington til hele verden, og endte med at der blev arrangeret marcher i mere end 600 byer på alle kontinenter inklusiv Sydpolen. De enkelte marcher havde deres egne lokale dagsorden, som i mere eller mindre grad relaterede sig til den originale march.

DV meldte sig tidligt under fanerne til arrangørgruppen i den københavnske afdeling af March For Science. Vi var med til at lave pressearbejde og vælge talere til marchen. Det betød også, at formanden fik lov til at tale til marchen og der var lejlighed til at gøre opmærksom på Danske Videnskabsjournalister og ikke mindst vigtigheden af videnskab i medierne som grundlag for den demokratiske debat.  Der blev også stukket til public service medierne, som bestemt kunne sætte viden og videnskab højere på deres dagsorden. Læs talen i sin helhed.

Ifølge en opfølgende rapport som Dansk Magisterforenings kommunikationsafdeling har lavet, så var der 194 omtaler af March for Science i de landsdækkende medier. Mere end 26 millioner gange har læsere set artikler om March for Science, og det svarer til en annonceværdi på ca. 5 millioner kr.

Hvad der nu skal ske er et godt spørgsmål. Nogle forskere er kritiske, og mener det er noget pjat at demonstrere for videnskab mens andre mener, at det er ekstremt vigtigt. Blandt de sidste er der en tendens til at se fremad og overveje, hvad al denne mobilisering kan bruges til. Der er desuden også initiativer til at marcharrangører mødes og diskuterer, hvad målet for March for Science skal være på langt sigt. Et møde for Europæiske organisatorer bliver arrangeret af The EuroScientist i Barcelona den 16. maj.

Læs mere på:

The EuroScientist

March for Science København

March for Science Århus

Jens Degett

About berit